#1 PITRASZĘ REPETĘ

12:16 Zachłyśnięta marchewką 5 Comments


Czy jesteś brękotem? Bręczysz cicho nad klasyczną kanapkową kolacją? Czy masz w domu słodkie berbecie? One nie chcą znów kaszki mannej na ostatni posiłek? Brak Ci pomysłu? Pragniesz urozmaicić wieczorne danie? Przychodzę z pomocą. Mój wybór dla małych i dużych - zupy!
Dziś odsłona marchewkowa, pełna aromatu tymianku i kolendry. Wersja bez bulionu, kostek rosołowych, bez śmietany. Zapraszam po przepis.

ZUPA MARCHEWKOWA
Przepis na 3 porcje



Składniki:
4 duże marchewki
2 małe ziemniaki
cebula
papryczka czerwona pepperoni (2 łyżeczki)
olej rzepakowy uniwersalny lub masło 82%
500 ml wody
przyprawy: pieprz kolorowy, sól himalajska lub morska, cukier trzcinowy nierafinowany, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, kolendra, tymianek

Przygotowanie:
Obierz i dokładnie opłucz warzywa.
W garnku rozgrzej tłuszcz (olej lub masło). Wrzuć cebulkę i smaż aż się zrumieni. Dodaj marchew oraz ziemniaki. Odczekaj chwilę i zalej podsmażane składniki wodą. Duś pod przykryciem około 20-30 minut.
Zmiksuj całość. W razie potrzeby dolej wody.
Pokrój papryczkę i dołącz do zupy. Posyp przyprawami wedle smaku. Gotuj jeszcze chwilę i przelej do talerzy.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Fajny przepis :) będzie wypróbowany :) Magda

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa pycha - Nawet mój 10letni niejadek poprosił o dokładkę! Fajnie, że przepis mało skomplikowany - coś idealnie dla kuchennych laików , czyli w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że synek tak chętnie zajadał :)

      Zapraszam wkrótce po kolejną garść szybkich, nieskomplikowanych, zdrowych przepisów.

      Usuń
  3. 40 yr old Research Assistant II Inez Linnock, hailing from Thornbury enjoys watching movies like Americano and Board sports. Took a trip to Historic Fortified Town of Campeche and drives a Ferrari 250 GT Series 1 Cabriolet. tutaj

    OdpowiedzUsuń