#1 CO WTRĄBIĆ? ODŻYWCZE DRUGIE ŚNIADANIE. WYBIERAM ŚWIEŻY SOK.

20:41 Zachłyśnięta marchewką 4 Comments

Popeye, pamiętasz go? To bohater komiksu i postać filmu animowanego. Jego znakiem charakterystycznym jest super siła, którą zyskuje po zjedzeniu szpinaku. Ów marynarz wtrąbi szpinak, a „bicek” rośnie. Zapraszam po moją wersję zielonej mocy.

POPEYE DE LUXE

Składniki:
2 garści świeżego szpinaku baby
1 kiwi
1 mały lub średni banan
½ limonki
250 - 300 g wody (szklanka lub w razie potrzeby więcej)

Przygotowanie:
Kiwi i banana obierz ze skórki. Pokrój owoce w kawałeczki. Przełóż na sito i wsyp szpinak. Dokładnie opłucz pod wodą. Przesyp do naczynia, wyciśnij sok z połowy limonki, dodaj wodę i zmiksuj. 
Podążając za trendami możesz przelać sok do słoika. W wersji nie ulegam modzie - do bidonu. Najważniejsze, że wybierasz zielony posiłek.

Smacznego!



4 komentarze:

#1 SUPERFOODS. SŁAWA SPIRULINY

16:38 Zachłyśnięta marchewką 2 Comments

Ile o niej wiesz? Jest Ci znana z tego, że jest znana? Że niby celebrytka? Toż to  gwiazda w kuchni. Gwieździe należna jest sława przez jej czyny. Jakie one są? Będzie o jasnej stronie mocy i czającym się w cieniu Darth Vaderze. Zapraszam.
Fot. Pixabay
Spirulina. Zakładam, że niejednokrotnie zasłyszana przez Ciebie. Z informacji o niej wyłania się jedno słowo – superfoods. Och! Skoro zaliczana jest do tej kategorii produktów to po prostu musi być ekstra. Lecz czym jest? Sądzę, że właśnie w tym punkcie powinnam zacząć.

Spirulina jest prostym, jednokomórkowym organizmem. Nie zaskoczę Cię pisząc, że należy do świata glonów, że jest sinicą. Pewnie też nie zdziwię, iż występuje w wodzie (galaretowate masy na dnie zbiorników) i na ziemi czy skałach (w postaci narośli). Czy niespodzianką będzie wieść, że jest bakterią? Pewnie nie. A jaką informacją będzie Ci fakt, że jest cyjanobakterią? Możesz się zastanawiać: dobra czy zła?

Nie drżyj na słowo bakteria. Wiesz przecież, że jest szereg potrzebnych i przyjaznych organizmowi bakterii. Jak jest ze spiruliną?
Obecnie zaliczana jest do rodzaju Arthrospira. W jednym z badań przeprowadzonych nad tą grupą bakterii, zaobserwowano wzrost namnażania się komórek natural killer (NK) w organizmach, którym podawano ekstrakt Arthrospira. Przypomnę, że NK są pierwszą linią obrony przed wirusowym zakażeniem. Komórki te są jakby "Wielkim Mistrzem Jedi -Yoda", chronią przed komórkami zmienionymi nowotworowo.
Wracając do spiruliny. Jej spożycie uruchamia układ immunologiczny, przez co mobilizuje go do pracy (↑). Efekt? Zwiększa się produkcja przeciwciał. Działa więc jak „odkurzacz”. Oczyszcza z metali ciężkich, walczy z wirusami. Wpływa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Zapytasz: skoro spirulina taka super, to co konkretnie ma? Odpowiadam: potężna ilość substancji odżywczych.
*  60-70% białka
*  Kompletne źródło białka, zawierające wszystkie aminokwasy
*  Witaminy A, B1, B2, B6, E, K
* Zawiera fitocyjaninę o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, odtruwających i hepatoprotekcyjnych
*  Bogate źródło  siarki, która jest składnikiem budulcowym m.in. skóry i włosów
* Bogate źródło potasu, którego istotną rolą jest zapewnienie właściwej gospodarki wodno - elektrolitowej w organizmie

Należy wiedzieć, że spirulina nie  będzie gwiazdą w kuchni dla każdego śmiertelnika. Kto i dlaczego musi się wystrzegać zielonego superfoods?
* Kobiety w ciąży i karmiące
Z uwagi na fakt, iż nie zebrano wystarczających danych, by potwierdzić bezpieczeństwo dla matki i dziecka.
* Osoby z chorobami autoimmunolgicznymi
Spirulina pobudzając układ immunologiczny może skutkować zaostrzeniem objawów chorobowych.

Bakteria może mieć zalety, ale i nie brak jej wad.
Potencjalnym zagrożeniem przy przyjmowaniu spiruliny jest ryzyko poziomu toksycznych gatunków sinic. Z teratogennego działania sinic wymienię choćby neurotoksyczność.
Posługując się dalej odniesieniami do uniwersum Gwiezdnych wojen, przejdę bardzo krótko do ciemnej strony mocy. Rolę Darth Vadera dostaje cyjanobakteria. Zawiera ona endotoksyny powodujące w organizmie aktywację prozapalnych cytokin. W przewadze do cytokin przeciwzapalnych doprowadzają do ogólnoustrojowej reakcji zapalnej.

O czym należy pamiętać decydując się na suplementację spiruliną?
Stanowi suplement diety. Jej skład nie jest tak precyzyjnie zbadany, jak ma to miejsce z lekami. Producenci nie są zobligowani do szczegółowej dokumentacji, która ma za zadanie potwierdzić jakość. Dlatego wybierz sprawdzonego producenta. Stawiaj na suplementy będące w oficjalnym obrocie.

Czujesz zachłyśnięcie? Dawkowanie [za David Wolfe]:
Początkujący i dzieci (2-9 lat): 3-5g/d
Profilaktycznie i dzieci (10-18 lat): 6-10g/d
Sportowcy: > 30g/d
! Sugeruję stosować się do informacji zawartych na etykiecie zakupionego produktu.

W nie tak odległej galaktyce chciałam dać szansę spirulinie. Jednak narządy zmysłu po prostu poddały się. Mój węchu, mój smaku - dzięki Wam "zmuszona" jestem dostarczać innego źródła wszystkich aminokwasów.

Niech moc będzie z Wami ;)






Zachłyśnięte z:
1.Klasik S., Zych M., Kaczmarczyk – Sedlak I. Sinice (Cyanophyta) – systematyka, budowa komórki i znaczenie; Spirulina platensis i jej wpływ na organizm ludzki. Medycyna Rodzinna 4/2010
2.Wnęk D. Spirulina. mp.pl dieta
3.Wolfe D. Superżywność jedzenie i medycyna przyszłości. Vivante 2015

2 komentarze:

#1 PITRASZĘ REPETĘ

12:16 Zachłyśnięta marchewką 5 Comments


Czy jesteś brękotem? Bręczysz cicho nad klasyczną kanapkową kolacją? Czy masz w domu słodkie berbecie? One nie chcą znów kaszki mannej na ostatni posiłek? Brak Ci pomysłu? Pragniesz urozmaicić wieczorne danie? Przychodzę z pomocą. Mój wybór dla małych i dużych - zupy!
Dziś odsłona marchewkowa, pełna aromatu tymianku i kolendry. Wersja bez bulionu, kostek rosołowych, bez śmietany. Zapraszam po przepis.

ZUPA MARCHEWKOWA
Przepis na 3 porcje



Składniki:
4 duże marchewki
2 małe ziemniaki
cebula
papryczka czerwona pepperoni (2 łyżeczki)
olej rzepakowy uniwersalny lub masło 82%
500 ml wody
przyprawy: pieprz kolorowy, sól himalajska lub morska, cukier trzcinowy nierafinowany, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, kolendra, tymianek

Przygotowanie:
Obierz i dokładnie opłucz warzywa.
W garnku rozgrzej tłuszcz (olej lub masło). Wrzuć cebulkę i smaż aż się zrumieni. Dodaj marchew oraz ziemniaki. Odczekaj chwilę i zalej podsmażane składniki wodą. Duś pod przykryciem około 20-30 minut.
Zmiksuj całość. W razie potrzeby dolej wody.
Pokrój papryczkę i dołącz do zupy. Posyp przyprawami wedle smaku. Gotuj jeszcze chwilę i przelej do talerzy.

Smacznego!

5 komentarze:

O MNIE/ O BLOGU

12:15 Zachłyśnięta marchewką 0 Comments

Autorka
Studentka III roku dietetyki, ze specjalnością dietetyka kliniczna. 
Sposoby naturalnego żywienia dzieci w prewencji otyłości. Propagowanie zdrowego modelu żywienia w przedszkolach i szkołach - temat mojej pracy licencjackiej popartej doświadczeniami, warsztatami, konferancjami i zainteresowaniem.
W poradnictwie, jak i w życiu prywatnym wyznaję zasadę racjonalności. Słowa dieta nie szukaj w rozmowie ze mną. Nie jestem sama dla siebie i innych "wielką siostrą, która patrzy" - czasem czuję przemożne pragnienie na pączka i jem go. Czy to wielka zbrodnia? Nie dam się zwariować byciu totally fit. Jem marchewki, mogę czasem i pączka.

Blog
Jak już wiesz będzie o żywieniu. Tym racjonalnym, bez świecącego i ostrzegawczego znaku stop.
Treści tu zawarte będą poparte zachłyśniętymi przeze mnie artykułami naukowymi. Na łamach bloga pragnę podawać dalej zdobyte informacje. Tobie pozostanie samodzielna ocena materiału. Nie raz zostawię Cię z pytaniem, na które sam/a odpowiesz.
Sądzę, że zdajesz sobie sprawę, iż gotowych rad tu nie zdobędziesz? Nie ma jednej złotej zasady. Nakazów i zakazów. Każdy jest inny, możemy mieć różne potrzeby czy poglądy.
Jeśli pragniesz pozyskać rzetelne materiały z zakresu branży dietetycznej - uzewnętrzniam je. Skorzystaj.

Życzenie
Każdy ma prawo do odmiennego zdania. Mam nadzieję, że uszanujesz poglądy innego czytelnika czy moje.


Z pozdrowieniami,

0 komentarze: