#1 SUPERFOODS. SŁAWA SPIRULINY

16:38 Zachłyśnięta marchewką 2 Comments

Ile o niej wiesz? Jest Ci znana z tego, że jest znana? Że niby celebrytka? Toż to  gwiazda w kuchni. Gwieździe należna jest sława przez jej czyny. Jakie one są? Będzie o jasnej stronie mocy i czającym się w cieniu Darth Vaderze. Zapraszam.
Fot. Pixabay
Spirulina. Zakładam, że niejednokrotnie zasłyszana przez Ciebie. Z informacji o niej wyłania się jedno słowo – superfoods. Och! Skoro zaliczana jest do tej kategorii produktów to po prostu musi być ekstra. Lecz czym jest? Sądzę, że właśnie w tym punkcie powinnam zacząć.

Spirulina jest prostym, jednokomórkowym organizmem. Nie zaskoczę Cię pisząc, że należy do świata glonów, że jest sinicą. Pewnie też nie zdziwię, iż występuje w wodzie (galaretowate masy na dnie zbiorników) i na ziemi czy skałach (w postaci narośli). Czy niespodzianką będzie wieść, że jest bakterią? Pewnie nie. A jaką informacją będzie Ci fakt, że jest cyjanobakterią? Możesz się zastanawiać: dobra czy zła?

Nie drżyj na słowo bakteria. Wiesz przecież, że jest szereg potrzebnych i przyjaznych organizmowi bakterii. Jak jest ze spiruliną?
Obecnie zaliczana jest do rodzaju Arthrospira. W jednym z badań przeprowadzonych nad tą grupą bakterii, zaobserwowano wzrost namnażania się komórek natural killer (NK) w organizmach, którym podawano ekstrakt Arthrospira. Przypomnę, że NK są pierwszą linią obrony przed wirusowym zakażeniem. Komórki te są jakby "Wielkim Mistrzem Jedi -Yoda", chronią przed komórkami zmienionymi nowotworowo.
Wracając do spiruliny. Jej spożycie uruchamia układ immunologiczny, przez co mobilizuje go do pracy (↑). Efekt? Zwiększa się produkcja przeciwciał. Działa więc jak „odkurzacz”. Oczyszcza z metali ciężkich, walczy z wirusami. Wpływa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Zapytasz: skoro spirulina taka super, to co konkretnie ma? Odpowiadam: potężna ilość substancji odżywczych.
*  60-70% białka
*  Kompletne źródło białka, zawierające wszystkie aminokwasy
*  Witaminy A, B1, B2, B6, E, K
* Zawiera fitocyjaninę o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, odtruwających i hepatoprotekcyjnych
*  Bogate źródło  siarki, która jest składnikiem budulcowym m.in. skóry i włosów
* Bogate źródło potasu, którego istotną rolą jest zapewnienie właściwej gospodarki wodno - elektrolitowej w organizmie

Należy wiedzieć, że spirulina nie  będzie gwiazdą w kuchni dla każdego śmiertelnika. Kto i dlaczego musi się wystrzegać zielonego superfoods?
* Kobiety w ciąży i karmiące
Z uwagi na fakt, iż nie zebrano wystarczających danych, by potwierdzić bezpieczeństwo dla matki i dziecka.
* Osoby z chorobami autoimmunolgicznymi
Spirulina pobudzając układ immunologiczny może skutkować zaostrzeniem objawów chorobowych.

Bakteria może mieć zalety, ale i nie brak jej wad.
Potencjalnym zagrożeniem przy przyjmowaniu spiruliny jest ryzyko poziomu toksycznych gatunków sinic. Z teratogennego działania sinic wymienię choćby neurotoksyczność.
Posługując się dalej odniesieniami do uniwersum Gwiezdnych wojen, przejdę bardzo krótko do ciemnej strony mocy. Rolę Darth Vadera dostaje cyjanobakteria. Zawiera ona endotoksyny powodujące w organizmie aktywację prozapalnych cytokin. W przewadze do cytokin przeciwzapalnych doprowadzają do ogólnoustrojowej reakcji zapalnej.

O czym należy pamiętać decydując się na suplementację spiruliną?
Stanowi suplement diety. Jej skład nie jest tak precyzyjnie zbadany, jak ma to miejsce z lekami. Producenci nie są zobligowani do szczegółowej dokumentacji, która ma za zadanie potwierdzić jakość. Dlatego wybierz sprawdzonego producenta. Stawiaj na suplementy będące w oficjalnym obrocie.

Czujesz zachłyśnięcie? Dawkowanie [za David Wolfe]:
Początkujący i dzieci (2-9 lat): 3-5g/d
Profilaktycznie i dzieci (10-18 lat): 6-10g/d
Sportowcy: > 30g/d
! Sugeruję stosować się do informacji zawartych na etykiecie zakupionego produktu.

W nie tak odległej galaktyce chciałam dać szansę spirulinie. Jednak narządy zmysłu po prostu poddały się. Mój węchu, mój smaku - dzięki Wam "zmuszona" jestem dostarczać innego źródła wszystkich aminokwasów.

Niech moc będzie z Wami ;)






Zachłyśnięte z:
1.Klasik S., Zych M., Kaczmarczyk – Sedlak I. Sinice (Cyanophyta) – systematyka, budowa komórki i znaczenie; Spirulina platensis i jej wpływ na organizm ludzki. Medycyna Rodzinna 4/2010
2.Wnęk D. Spirulina. mp.pl dieta
3.Wolfe D. Superżywność jedzenie i medycyna przyszłości. Vivante 2015

2 komentarze:

  1. Możesz polecić jakiegoś producenta ?Tyle tego na rynku, że nie wiadomo po co sięgać...

    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu,

    W formie tabletek możesz wybrać między:
    Swanson Health Products 100% Certyfikowana spirulina
    Solgar Spirulina 750mg
    Proszek:
    Moma Spirulina Powder

    Zaczynając suplementację pamiętaj o przestrzeganiu zaleceń producenta co do dawkowania.

    Pozdrawiam :)




    OdpowiedzUsuń